O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". ...Γκαίτε

.................................................Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά. - Ρήγας Φεραίος
Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

No news good news...............

Αρκαδικά

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Πολυεθνική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων «απειλεί» τα μικρά ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Έντονες είναι οι πιέσεις τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές, από πολυεθνική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων για τη δημιουργία και κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου σε αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας.

Οι τρεις αυτές περιοχές είναι η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη και η Πελοπόννησος! Μάλιστα έχει δημοσιευτεί ότι χορηγός αυτής της προσπάθειας είναι η Εθνική τράπεζα, ενώ η εταιρεία έχει βρει «συμμάχους» αυτής της προσπάθειας Έλληνες καθηγητές και επιστήμονες.

Αν τελικά ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί περιγράφεται με πολύ μελανά χρώματα. Οι μικρές μονάδες και τα ατομικά ή οικογενειακά ελαιοτριβεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ισχυρή πίεση και τον ανταγωνισμό και θα αναγκαστούν να κλείσουν. Υπολογίζεται ότι θα «βάλουν λουκέτο» μέσα σε λίγες μέρες περίπου 2.750 μικρά ελαιοτριβεία.
Η πολυεθνική βέβαια κοιτάζει –όπως όλες- το συμφέρον της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν συγκεντρώσει όλον αυτό τον πλούτο της ελληνικής γης που λέγεται ελιά και λάδι, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και τον διανείμει η ίδια, τα οφέλη και τα έσοδα θα είναι τεράστια γι΄ αυτήν. 
Το ίδιο σκηνικό έγινε προσπάθεια να συμβεί και με το γάλα, αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις και παρεμβάσεις από το ΓΕΩΤΕΕ, αποφεύχθηκε. Σε τοπικό επίπεδο Περιφερειών πάντως, για να γίνει μια μεγάλη επένδυση χρειάζεται η έγκριση των Περιφερειακών συμβουλίων, γι΄ αυτό μάλλον και το θέμα «κολλάει» σε συνδυασμό με τις μεγάλες αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν.

___________
Πηγή: moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου