O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". ...Γκαίτε

.................................................Όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά. - Ρήγας Φεραίος
Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

No news good news...............

Αρκαδικά

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Δέκα (10) ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδίων...


10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδίων...

Επειδή κοντεύουμε να γεράσουμε συζητώντας μια ζωή τα ίδια και τα ίδια, τουλάχιστον ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: 
Πρώτον, η Δημοτική Βιβλιοθήκη συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), δηλ. με ΔΣ και προϋπολογισμό, από τη δεκαετία του '60 (αν δεν κάνω λάθος). Ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί με τη στέγασή της στο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων, το οποίο φτιάχτηκε το 1982 επί δημαρχίας Κώστα Σιοκορέλη. 
Δεύτερον, η δημοτική αρχή του κ. Κούλη αποφάσισε τη διάλυση του ΝΠΔΔ σημαίνοντας ουσιαστικά την παύση λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. 
Τρίτον, η δημοτική αρχή του κ. Γιαννόπουλου συνεχίζοντας το "έργο" του κ. Κούλη, άφηνε επί τόσα χρόνια τα βιβλία να μουχλιάζουν στο Πνευματικό Κέντρο. 
Τέταρτον, με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Κώστα Σιοκορέλη συγκροτήθηκε πριν τέσσερα χρόνια πενταμελής επιτροπή για τη μεταφορά των βιβλίων από το μουχλιασμένο Πνευματικό Κέντρο σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου. Στην επιτροπή συμμετείχαν και οι εξής: Π. Τσαφαράς (Καλατράβας), Π.Κάππος (εκ μέρους του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών), Γ. Νικήτας (εκ μέρους του Συλλόγου Νέων ΔΡΑΣΙΣ), Β. Μπέτσας (δάσκαλος δημοτικού σχολείου). Τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο (φωτο) όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα, αφού τόσο η δημοτική αρχή του κ. Γιαννόπουλου όσο και το τοπικό συμβούλιο του κ. Κούλη αδιαφορούν και δεν τα στεγάζουν σε έναν κατάλληλο χώρο.
Πέμπτο, τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών και κυρίως ο πρόεδρός του "κάνουν τον Κινέζο" για τις πολιτικές ευθύνες των δημοτικών αρχών Κούλη-Γιαννόπουλου στο θέμα της διάλυσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. 
Έκτο, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι αξιόλογοι συμπατριώτες, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει τότε στο στήσιμο και την αρχειοθέτηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο (όπως π.χ. ο κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος), σιωπούν τόσα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς έχουν αποδεχτεί ότι οι κόποι τους πήγαν στράφι. Έβδομο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη για να λειτουργήσει ξανά, πρέπει να είναι υπό την ευθύνη του δήμου. Κάθε άλλη λύση που προτείνεται, όπως π.χ. να την αναλάβει ο Σύνδεσμος ή κάποιος άλλος σύλλογος, είναι μη αποδεκτή και στο χρόνο μη βιώσιμη. Στη Γορτυνία υπάρχουν αξιόλογα παραδείγματα, όπως οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες Δημητσάνας και Βυτίνας. 
Όγδοο, για να λειτουργήσει ξανά η Δημοτική Βιβλιοθήκη, οι Λαγκαδινοί θα πρέπει να απαγκιστρωθούν πολιτικά από αυτούς που τη διέλυσαν. 
Ένατο, λύση σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορεί να δοθεί από εκείνους που ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί την ερήμωση του χωριού και της Γορτυνίας. 
Δέκατο, όποιος Λαγκαδινός θέλει πραγματικά να ξαναδεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Πνευματικό Κέντρο στις δόξες τους, ας ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό κι ας ψηφίσει στις επόμενες εκλογές τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Οικονομολόγος
29/9/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου