Ιερός Ναός της Παναγίας!!
Ιερόν της Αρκαδικής Υμνίας Αρτέμιδος!!!
Δύο μόλις χιλιόμετρα έξω από το Λεβίδι, μία μικρή πανέμορφη Αρκαδική στην ανατολική πλευρά του Μαινάλου σε υψόμετρο 850 περίπου μέτρα μόλις 23 περίπου χιλιόμετρα από την Τρίπολη. και πάνω σε έναν μικρό λόφο, τον λόφο της Παναγίτσας υπάρχει ένας Βυζαντινός ναός!
Ο Ναός της Παναγίας!!
Ναός σπάνιας αρχιτεκτονικής!!!
Ο Ιερός αυτός Ναός πιθανότητα όπως εξ άλλου όλοι οι χριστιανικοί ναοί είναι κτισμένος πάνω σε Αρχαίο Ιερόν!
Το Ιερό της Υμνίας Αρτέμιδος !!
Εκεί στην Αρχαιότητα ετελούντο γιορτές με ύμνους και άσματα.
Από το Ιερό αυτόν Ναό βγήκαν οι αυστηρές εκείνες διατάξεις που επέβαλαν σε όλους τους Αρκάδες σαν ιερό τους καθήκον να ασχολούνται με την μουσικήν.
Κατά τον Αρκάδα (από την Μεγαλόπολη) Ιστορικό Πολύβιο Δημητρακόπουλο (POL ARCAS) αυτό το θέσπισαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας Νομοθέτες «ίνα μαλάξωσι το σκληρόν και αυθάδες της φύσεως των Αρκάδων» !
«Μουσικήν τη γε αληθώς Μουσικήν, πάσι μεν ανθρώποις όφελος ασκείν. Αρκάσι δε και αναγκαίον».
Ο σημερινός Χριστιανικός Ναός ανηγέρθει τον 11ο μ.Χ. και ανήκει στον τύπο της βασιλικής μετά τρούλλου, καμάρα και τρίκογχος,! Ο τρούλλος είναι τετράπλευρο, δηλαδή είναι «σταυρεπίστεγος» και εσωτερικά φέρει κυκλοτερή θόλο με εικονογραφίες!!
Είναι ένας σπάνιος αρχιτεκτονικός τύπος ο οποίος συναντάται σε ελάχιστες εκκλησίες!! Ο τρούλος του ναού στηρίζεται πάνω σε αρχαίους κίονες από τον Ναό της Υμνίας Αρτέμιδος !
Επομένως ο σημερινός Ιερός ναός είναι ένα πάντρεμα ( κλέψιμο:;) της Λαμπρής Αχαιότητος με τον χριστιανισμό!! Έχουν χρησιμοποιηθεί πανέμορφα και άφθονα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μέλη για την κατασκευή του.
Πωρόλιθοι, κέραμοι και επεξεργασμένοι λίθοι που έχουν ταιριάξει με νεότερα υλικά για να αποδοθεί αυτή η όλως ιδιαίτερη μορφή στο ναό.
Ο Ιερός Ναός από ο,τι φαίνεται πρέπει στο διάβα των χρόνων να έχει υποβληθεί σε αρκετές ανακαινίσεις χωρίς όμως ποτέ να αλλοιωθεί ο αρχικός του τύπος και ρυθμός.
Στο επιστήλιο της θύρας υπάρχει επιγραφή που μνημονεύει μία από τις ανακαινίσεις και φέρει στο μέσον ανάγλυφη παράσταση αγγέλου, ότι η εκκλησία εικονογραφήθηκε με αυτές τις εξαιρετικές τοιχογραφίες το 1629.
Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΟΥΤΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΠΟΤΕ ΕΚΤΙΣΘΗ ΑΓΝΩΣΤΟΝ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΘΗ ΔΕ ΤΩ
1629 ΕΤΕΙ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΠΑΛΙΝ ΤΩ 1903
Το εξωκλήσι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου στα «Εννιάμερα της Παναγίας» με μεγάλη εμποροπανήγυρη και εκδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου